Apple, iOS Müzik Akışı Pazarındaki Yönlendirmeyi Önleme Nedeniyle AB'de 1,84 Milyar Euro Para Cezasına Çarptırıldı


     Avrupa Birliği, Apple'a, mobil platformu iOS üzerinden müzik akışı hizmetleri pazarındaki antitröst kurallarını ihlal etmesi nedeniyle 1,84 milyar Euro para cezası verdi.

Ceza, Apple'ın, müzik akışı uygulamalarının tüketicilere Apple'ın App Store dışındaki daha ucuz teklifler hakkında bilgi verme yeteneklerine kısıtlamalar getiren yönlendirme karşıtı hükümler uygulamasına odaklanıyor.

iPhone üreticisinin kendi müzik yayını hizmeti olan Apple Music var ve Spotify gibi rakipleri, kısıtlamaların kendilerini platform operatörüne göre dezavantajlı konuma getirdiğini savundu.

Bugün Komisyon , kısıtlamanın Avrupalı ​​tüketicilerin özgür seçim yapmasını engellediğini söyledi .

Kararı duyurmak için Komisyon basın toplantısında konuşan AB'nin rekabet şefi Margrethe Vestager, "Apple'ın kuralları tüketicilere zarar vermekle sonuçlandı" dedi. “Tüketicinin etkili bir şekilde kullanamaması veya bilinçli seçimler yapamaması için kritik bilgiler saklandı.

"Bazı tüketiciler, uygulama dışından abone olmaları halinde daha az ödeyebileceklerinin farkında olmadıkları için daha fazla ödemiş olabilir. Diğer tüketiciler ise tercih ettikleri müzik akışı sağlayıcısını bulamadıkları için abone olmayı başaramayabilirler.”

“Komisyon, Apple'ın kurallarının, hizmetlerin fiyatları ve özelliklerine ilişkin önemli bilgilerin tüketicilerden gizlenmesiyle sonuçlandığını tespit etti. Dolayısıyla bunlar, App Store'un Apple'ın mobil cihazlarında sunulması için ne gerekli ne de orantılıdır" diye ekledi. "Dolayısıyla bunların hakim bir şirket tarafından tek taraflı olarak dayatıldığı için adil olmayan ticaret koşulları olduğunu düşünüyoruz."


Ceza, Spotify'ın Mart 2019'da yaptığı antitröst şikayetinin ardından geldi; Apple'ın App Store kurallarının "kasıtlı olarak seçenekleri sınırladığını ve kullanıcı deneyimi pahasına yeniliği bastırdığını" savundu ve iPhone üreticisini hem "oyuncu" hem de diğer uygulama geliştiricilerini kasıtlı olarak dezavantajlı duruma düşürmekle suçladı. ve hakem”.

Haziran 2020'de AB , App Store'a yönelik resmi bir antitröst soruşturması başlattığını duyurmuştu; bunun, geliştiricilerin içerik için ödeme yapmanın daha ucuz yolları konusunda kullanıcıları bilgilendirmesini engelleyen yönlendirme karşıtı hükümler gibi teknoloji devi tarafından uygulanan koşullar ve kısıtlamalarla ilgili olduğunu söylemişti. Apple mağazasının dışında rekabeti bozuyor olabilir.

Komisyonun, Apple'ı App Store'u müzik akışı hizmetleri pazarındaki rekabeti bozacak şekilde işletmekle suçladığı Nisan 2021'de , resmi bir AB itiraz beyanı usulüne uygun olarak takip edildi .

Ancak bundan neredeyse iki yıl sonra AB, Apple'ın müzik akışı uygulamalarının kendi ödeme işleme teknolojisini kullanması ve tamamen yönlendirme karşıtı hükümlere odaklanması şartıyla ilgili daha önceki bir suçlamayı düşüren gözden geçirilmiş bir itiraz beyanı yayınlayarak davayı düzeltti.

Geçen ay FT , Apple'ın müzik akışı nedeniyle 500 milyon Euro'luk bir antitröst cezasıyla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Ancak Komisyonun bugün açıkladığı para cezası oldukça yüksek. Ceza, Apple'a AB kurallarını ihlal ettiği için yaklaşık 40 milyon Euro'luk bir para cezasına dönüşüyor, ancak Vestager buna ek olarak "parasal olmayan zararın hesabına" bir "toplu meblağ"ın (yani 1,8 milyar Euro) eklendiğini söyledi. tüketicilere neden olmak ve caydırıcılık sağlamak”.

"Bugün verdiğimiz ceza, hem Apple'ın mali gücünü hem de Apple'ın davranışının milyonlarca Avrupalı ​​kullanıcıya verdiği zararı yansıtıyor" dedi ve toplam cezanın (1,84 milyar Euro) iPhone üreticisinin dünya çapındaki cirosunun %0,5'ini temsil ettiğini belirtti.

Bugünden itibaren Komisyon, Apple'a müzik akışı uygulamalarında yönlendirmeyi önleyici hükümler uygulamamasını da emretti.

Perşembe gününden itibaren Apple'ın, bloğun ön rekabet reformu olan Dijital Pazarlar Yasası (DMA) kapsamında herhangi bir iOS uygulamasına yönlendirmeyi önleyici hükümler uygulaması da yasaklanacak, zira kendisi bir bekçi olarak belirlenmiş ve hem iOS hem de App Store bu konuda yasaklanmış olacak. Pan-AB kanunu kapsamında çekirdek platform hizmetleri olarak düzenlenmektedir. DMA kapsamındaki cezalar yıllık cironun %10'una (veya tekrarlayan suçlar için daha yüksek) kadar ölçeklenebilir.

Apple yanıt veriyor

Apple, Komisyon'un antitröst kararına bugün AB'ye saldıran sert bir blog gönderisiyle yanıt verdi; uygulayıcıların "tüketicinin zararına ilişkin herhangi bir inandırıcı kanıt" ortaya çıkaramadığını ve gelişen, rekabetçi ve hızlı büyüyen bir pazarın gerçeklerini göz ardı ettiğini iddia etti ”.

Blog yazısı Spotify'ı, App Store'un kurallarını ticari çıkarlarına uyacak şekilde yeniden yazmak istemekle suçluyor. Apple, müzik yayını platformunun on yılın büyük bir kısmını rekabet şikayetlerini "gerçekliğe pek dayanmayan" şekilde biçimlendirmeye çalışarak geçirdiğini savunuyor. Blog yazısı, AB uygulayıcılarının yerli bir teknoloji girişiminden gelen şikayetlerden gereğinden fazla etkilendiğini ima ediyor.

Apple, "Bu kararın mevcut rekabet kanununa dayanmadığı açık" diye yazıyor. “Bu, Komisyonun DMA yasalaşmadan önce DMA'yı [Dijital Piyasalar Yasası] yürürlüğe koyma çabasıdır. Gerçek şu ki Avrupalı ​​tüketiciler her zamankinden daha fazla seçeneğe sahip. İronik bir şekilde, rekabet adına bugünkü karar, dijital müzik pazarının kaçak lideri olan başarılı bir Avrupalı ​​şirketin hakim konumunu sağlamlaştırıyor.”

Komisyon'un App Store'daki rekabet müdahalesi, Spotify'ın (özel) şikayetini takip ederken, buna Avrupalı ​​müzik yayını devinin Apple'ın geliştiricilere uyguladığı %30'luk "vergiyi" kınayan oldukça kamuya açık bir lobi kampanyası eşlik ediyordu, Vestager - son yıllarda - bu şikayeti Müdahalenin Spotify'la ilgili bir durum olmadığını ifade ederek, Nisan 2021'de Apple'ın eylemlerinin, daha genel olarak, kullanıcıları daha ucuz müzik akışı seçeneklerinden mahrum bıraktığını ve müzik akışı rakiplerinden ücret talep etmesi ve başvuruda bulunmasının bir sonucu olarak bu pazardaki rekabeti bozduğunu savundu. Kullanıcıları daha ucuz teklifler hakkında bilgilendirmelerini engelleyen yönlendirme karşıtı hükümler.

Geçen ay , davaya ilişkin AB yaptırım kararının yaklaşmakta olduğunun bildirilmesi üzerine Apple, Spotify'ı ve iOS işinin boyutunu aydınlatmak amacıyla agresif bir şekilde geri adım attı. Apple, Şubat ayı sonlarında yaptığı açıklamada, "Spotify, Apple'a uygulamalarını oluşturmalarına, güncellemelerine ve dünya çapında 160 ülkedeki Apple kullanıcılarıyla paylaşmalarına yardımcı olan hizmetler için hiçbir ücret ödemiyor" diye yazdı "Temel olarak şikayetleri, Apple'ın sağladığı değere karşılık hiçbir ücret ödemeden Apple'ın tüm araçlarına sınırsız erişim elde etmeye çalışmakla ilgili."

Apple ayrıca Spotify'ın uygulaması ve iOS geliştirici araçlarının kullanımı hakkında bir dizi veri yayınladı; müzik akışı devinin uygulamasının Apple cihazlarında 119 milyardan fazla indirildiğini, yeniden indirildiğini veya güncellendiğini söyledi. Ayrıca Spotify'ın 60 çerçevede binlerce API'yi kullandığını da ortaya çıkardı; uygulamasının 420'den fazla sürümünü App Review'a gönderdi ve bunlar onaylandı; Apple'ın beta test platformu TestFlight'ı kullanmanın yanı sıra. Apple'a göre kendi mühendisleri, Spotify'ın donanım hızlandırmalı medya oynatmayı ve pil optimizasyonunu etkileyen sorunlar gibi çeşitli zorlukları çözmesine de yardımcı oldu.

Apple'ın DMA'ya verdiği yanıt aynı zamanda şirketin bloğun yaklaşımına karşı meydan okuyan ve hatta agresif bir duruş sergilediğini gösteriyor. Apple'ın Ocak ayının sonuna doğru kamuoyuna duyurduğu ilk DMA uyumluluğu stratejisi , kesintiyi azaltmak yerine esasen App Store ücret yapısını ayrıştırmayı tercih ediyor (ki bu da muhtemelen Spotify ve Apple'ın "vergisi" hakkında şikayette bulunan diğer geliştiricilerin yaptığı şey). aslında istiyorum).

Bu Yazıyla İlgili Bir Düşüncen Varsa Lütfen Bana Bildir !

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال

Nasıl yardımcı olabiliriz?